Home НОВИНИ Българите плащаме най-много за лечение

Българите плащаме най-много за лечение

125
0

/КРОСС/Българските пациенти доплащат средно около 47% от стойността на лечението и на медикаментите и са сред европейците, които доплащат най-много. Това се казва в доклад на Световната банка, който беше представен на срещата от инициативата „Партньорство за здраве“.

От банката уточняват, че това равнище е два пъти по-високо от препоръките на Евросъюза. По тази причина 4 на сто от семействата изпадат под линията на бедност, защото трябва да доплащат за медицинската помощ, която получават.

Според доклада, здравеопазването у нас е нереформирано, ресурсите са недостатъчни, системата е слаба, незадоволителни са и резултатите.

Има и положително развитие, което е отчетено в доклада. Ръст макар и минимален на средствата за доболнична помощ.

Отчетено е и че през миналата година е приета националната здравна стратегия. За щастие картината не е напълно черна има светлина в тунела.

Около 20 на сто от хората с ниски доходи в България нямат достъп до медицински грижи, каза Антъни Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, който представи доклад на институцията за миналата година. Всяка година около 4 на сто от българските семейства изпадат под линията на бедността поради доплащане на здравни услуги.

В България няма недостиг на лекари, но прекалено малко от тях работят в извънболничната помощ. В 55 на сто от болниците повече от една трета от пациентите са могли да бъдат лекувани в амбулаторни условия, каза още Томпсън. Първичната помощ е така организирана, че лекарите имат много стимули да прехвърлят пациента към болничната помощ, защото в извънболничната медицинска помощ има „тавани“.

В системата има стимули за лекуване на пациентите в болнична помощ. На първичния етап от лечението могат да се икономисат разходи, ако тези стимули се променят.

Удовлетворителна за мен е оценката, давана от ЕК, което означава, че правителството върви в правилна посока, каза министърът на здравеопазването Петър Москов, след като по време на заседанието по-рано днес бяха представени препоръките към страната ни от страна на Европейската комисия. Анализът на Световната банка дава обосновката за извършването на реформата, допълни министър Москов.