Home ЗДРАВЕ Бежанската вълна криe риск за здравето на българите

Бежанската вълна криe риск за здравето на българите

103
0

Има риск за общественото здраве на българите, поради засилваща се бежанска вълна, но той не е сериозен . Това каза в интервю пред „Фокус” д-р Христо Димитров, зам.-председател на БЛС и общопрактикуващ лекар. Той увери, че с темата се е спекулирало и опасността не е толкова сериозна.

„По-висок риск има в случаите, в които деца, идващи от центъра на военните действия, не са получили необходимите за възрастта им имунизации. Тук е мястото да уточним, че почти в целия свят имунизациите, като схема, начин на прилагане и вид, са почти еднакви. Не можем да кажем, че някъде нещо по-различно е добавено като ваксина, или има някаква голяма разлика”, обясни още лекарят.

Той прибави и, че бежанците, които идват или преминават през България, не са от най-бедните слоеве на обществото. „Самият факт, че на каналджия, който ги прекарва, се заплащат по няколко хиляди долара или евро само от Турция до България, е достатъчно показателен. Аз и мои колеги забелязахме с по-професионално око, ако мога така да се изразя, в един репортаж по телевизията, че майката освен памперси носеше и имунизационният паспорт на детето си.

Тоест, ако някъде на тези дечица са пропуснати някои от необходимите имунизации, специалистите в България имат готовност и извършват тези ваксинации”, посочи още д-р Димитров. Според него, най-добрият начин да се предпазим е като извършваме всички необходими имунизации на българските деца.

Снимка: ПИК                Автор: ПИК