Home ИНСТИТУЦИИ Министър Москов: Идентификацията чрез пръстов отпечатък гарантира присъствието на държавата на мястото...

Министър Москов: Идентификацията чрез пръстов отпечатък гарантира присъствието на държавата на мястото на здравното събитие

132
0

Не казвам, че всяко едно решение е приложимо за всичко, но идентификацията чрез пръстов отпечатък е нещо, което гарантира нашето присъствие там, където се случва здравното събитие. Това каза пред журналисти в парламента министърът на здравеопазването Петър Москов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Москов обясни, че всеки български гражданин, когато си вади лична карта поставя пръстовия си отпечатък и не вижда причина системите в държавата свързани с разходването на публични средства да бъдат свързани.

„Не виждам никакви причини информационните системи на държавата, които са свързани с изразходване на публични фондове, какъвто е НЗОК да бъде свързана с един много прост начин за идентификация“, заяви той. Министърът на здравеопазването каза, че се разработва приложение за мобилни телефони, което да ви уведомява, ако има здравно-осигурително събитие на ваше име.

„Ако търсим да спрем кражбите-фалшиви прегледи, фалшиви хоспитализации и изписвания на лекарства това е начина да удостоверим, че здравно осигурително събитие на наше име става само, когато присъстваме там в болницата, в аптеката или при специалиста“, коментира още министърът. Според него има различни механизми, през които системата не изразходва ефективно парите от здравите вноски. „Наличието на пациент, който със здравната си вноска ползва определено право е един от начините, по който се използва НЗОК“, допълни Петър Москов.

Снимка: ПИК                Автор: ПИК