Home ЗДРАВЕ Преглеждат безплатно за рак на гърдата

Преглеждат безплатно за рак на гърдата

119
0

Безплатни прегледи за рак на гърдата ще се проведат в болница „Св. Марина“ днес. Инициативата е във връзка със Световния месец за борба с рака на гърдата, който е през октомври. Прегледите при мамолог са част от национална информационна кампания за профилактика на рака на млечната жлеза.

Освен днес прегледи в УМБАЛ „Св. Марина“ ще има и на 13, 14, 20, 21, 27 и 28 октомври от 13.30 до 14.30 часа на 10 етаж в Клиниката по гръдна хирургия, след предварително записване на тел. 052/978 660. След запълване на графиците записванията ще бъдат преустановени.

Ракът на млечната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване при жените в България. Той представлява около 30% от случаите на рак при жените в страните от Европейския съюз и е причина за 32% от смъртните случаи при хората с онкологично заболяване. В България всяка година диагнозата рак на гърдата получават около 3 800 жени, а около 1 200 умират от заболяването.

Най-сигурният начин за предпазване от рак на гърдата е мамологичното изследване на двете гърди. Именно чрез него заболяването би могло да се установи в начален стадий. А ранното му откриване гарантира неговото лечение.

Снимка: КРОСС           /КРОСС/