Home ЗДРАВЕ Цели 280 000 българи страдат от затлъстяване

Цели 280 000 българи страдат от затлъстяване

117
0

Специалисти от Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания излязоха с доста притеснителни данни – 280 000 в България са с най-тежката степен на затлъстяване. Доц. д-р Светослав Ханджиев, водещ специалист в областта на диетичното хранене и метаболитните заболявания, обяви това на конференция на асоциацията, позовавайки се на данни от Световната здравна организация.

Данните сочат, че едва 21% от възрастните хора у нас провеждат нужната ежедневна физическа активност. Тя включва 10 000 крачки на ден. Липсата ѝ възпрепятства поддържане на оптимални нива на теглото. Физическата активност активно спомага за предпазването от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Освен това децата у нас са на първо място по гледане на телевизия – около 25.7 часа, както и седене пред компютъра. Това е изключително лош показател. През последните десет години процентът на засегнатите от наднорменото тегло и затлъстяване деца се увеличава с невероятни темпове.

Освен всичко друго се оказва, че българите са и на последно място по консумация на така необходимите мляко и млечни продукти. Комбинацията от тези фактори е изключително лоша за здравословната картина у нас.

Световната здравна организация алармира, че през последните години процентът на хора, засегнати от проблема с наднорменото тегло, рязко се увеличава. През 2014 година броят им е наброявал 2 млрд. души, като прогнозата е до 2025 година те да скочат до 2.7 млрд.

Доц. д-р Светослав Ханджиев е категоричен, че всички проблеми с храненето са лесно разрешими, стига производителите на храни, напитки, лекарства, медии, неправителствени и правителствени организации да обединят усилия в каузата.

Според него няма нездравословна храна и всичко, което ни дава природата, е годно за консумация. Има обаче възрастови, физиологични и болестни състояния, които могат да я направят неподходяща за даден човек.

Прекомерните количества храна в комбинация с липса на физическа активност са голям проблем. Установено е, че те са причина за повече смъртни случаи, отколкото тютюнопушенето.

Снимка: ezine.bg  Източник: ezine.bg