Home НОВИНИ Д-р В. Грозев: Дефицитът в бюджета на НЗОК се дължи на плащания...

Д-р В. Грозев: Дефицитът в бюджета на НЗОК се дължи на плащания по предходната година

119
0

/КРОСС/ Този порочен кръг, в които се движим години наред – да се стига до недоимък в бюджета на Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) – не е толкова на базата на нереалистичен бюджет, приет за 2015 г., а отново на тази практика, която години наред се върти – с бюджета на настоящата година да се плащат изработени дейности и недоимък от предходната, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев в интервю за предаването на БНР „Неделя 150″.

„Здравеопазването е един от приоритетите на всяко едно правителство, както и на това и разчитам на здравия разум, както и на авторитета на министър-председателя, че ще постави въпросите на сериозна дискусия. Само за болничната помощ са необходими някъде около 60-65 милиона до края на настоящата година, за да може 2015 г. да бъде приключена почти на нула и 2016 г. да започне с повече сигурност и спокойствие в системата“, подчерта д-р Грозев.

Председателят на БЛС обясни, че става дума за т. нар. „извънбюджетни“ пари или дейности извън болничната помощ – това са пари, които не са изработвани на хиперхоспитализация или на много повече приети в лечебните заведения за болнична помощ пациенти. Недоимъкът в тази ситуация е на базата на т. нар. 57-мо постановление, което започна да действа март месец, но бюджетът за 2015 г. беше леко нарушен с едни 120 млн. лв., които се платиха до март месец за извършени дейности в 2014 г. и едни 80 млн. лв., които се пренасочиха от бюджета на НЗОК към Министерството на здравеопазването, допълни д-р Грозев.

Ясно е, че в рамките на бюджета за тази година няма законова възможност да се изплатят тези средства, защото постановление 57 предполага строго рамкиране на дейностите за болнина помощ, заяви д-р Даниела Дариткова, председател на Парламентарната комисия по здравеопазване: „Основният дефицит, който бележи БЛС, отново е за болнична помощ – там са дисбалансите. Ние сме предвидили в Закона за здравното осигуряване за следващата година, за да се преодолее това несъвършенство при формирането на бюджетите, определяне на обемите и методиките за остойностяване – да се даде възможност на БЛС в преговорите с НЗОК за такава методика, която да отрази несъвършенствата на методиката за остойностяване през тази година и през изминалите години, защото наистина в края на годината си говорим вечно за дефицит в плащанията за болничната помощ“.

Д-р Дариткова поясни, че в здравната парламентарна комисия все още не е постъпил отчет за текущото изпълнение на бюджета на НЗОК от първите месеци на годината, което е законово заложено: „Затова не мога да разполагам с конкретни цифри от къде да дошли преразходите – има нови лечебни заведения, които са включени за болнична помощ и може би от там да идват. Не съм видяла и анализ от това, което се случи през 2014 г., но моят личен анализ сочи, че има лечебни заведения, които са си увеличили процента на финансиране с 300 и повече, като същото касае и терапията за онкологични заболявания. Всичко това трябваше да бъде анализирано, за да може контролът да се насочи в посока там, където имаме значителни отклонения, да се търсят причините“.

Предложението за актуализация на бюджета идва от изпълнителната власт, а няма как законодателната власт да направи такова, но смятам, че ще чуем становището и на надзорния съвет на касата, и на Министерството на здравеопазването по темата, повдигната от БЛС, в следващите седмици. Имаме значителен дисбаланс в остойностяването на Здравните пътеки, а от друга – едни много разширени индикации за хоспитализация, допълни д-р Дариткова.

БЛС винаги е бил за контрола – не може да се изразходват безконтролно пари от обществен фонд, категоричен е д-р Грозев .

Снимка: КРОСС