Home НОВИНИ Правят безкръвни операции на пациенти с рак на дебелото черво в Бургас

Правят безкръвни операции на пациенти с рак на дебелото черво в Бургас

135
0

Първите безкръвни операции на пациенти с рак на дебелото черво вече са факт в МБАЛ Бургас. Това съобщиха от здравното заведение.

От МБАЛ Бургас посочват, че това дава сериозни предимства пред традиционната „отворена“ хирургия – туморът се отстранява прецизно, виждат се и разсейки на околните тъкани, а възстановяването е дни, вместо месеци. Безкръвната хирургия е въведена под ръководството на професор Даниел Костов.

Той е началник на Катедра и Клиника по хирургия в МБАЛ Варна към Военномедицинска академия – София. Д-р Костов оперира заедно с д-р Васил Керанов – началник на Втора хирургия в МБАЛ Бургас. Такъв тип безкръвни операции се правят на много малко места в страната и никъде другаде в Бургас.

За новия вид безкръвна операция е характерно, че пациентът остава в болницата няколко дни и след две-три седмици се връща към нормалния си начин на живот. Миниинвазивната лапароскопска интервенция намалява над два пъти неудобствата, характерни за традиционната „отворена“ хирургия.

Ракът на дебелото и правото черво е третото по честота онкологично заболяване в света, като годишно се диагностицират 1.4 милиона нови болни и 694 000 смъртни случая, последица от заболяването.

Всяка година 3 100 българи се диагностицират с рак на дебелото и правото черво. В България заболяването е на трето по честота и второ по смъртност от видовете рак.

Снимка: ПИК               Автор: ПИК