Home ЗДРАВЕ Преди сезона на грипа поскъпнаха масовите лекарства

Преди сезона на грипа поскъпнаха масовите лекарства

115
0

/КРОСС/На прага на зимата и точно преди настъпването на цял коктейл от вирусни и грипни инфекции най-масовите лекарства, които се продават свободно в аптеките, започнаха да поскъпват, показа проверка на Епицентър.бг. Обяснението на фармацевтите е просто – компаниите реагират според пазара. А и когато става дума за хапчета, отпускани без рецепта, държавата няма възможност за регулация на цените.

Така само за седмица Упсарин с витамин С скочи от 6 на 7 лева, а опаковка Неоангин се търгува за 6,40 лева, вместо за досегашните 5 лева. Няколко вида капка за очи пък поскъпнаха в пъти и вече се продават между 7 и 13 лева. Преди около месец същите търговски марки са стрували между 3 и 4 лева. Капките за нос също тръгнаха нагоре, но там увеличението засега е минимално – с по няколко стотинки, уточниха фармацевти. Те очакват до дни да се вдигне цената и на прахчетата против простуда и вируси. При сиропите за кашлица също има леко повишение, което обаче не надхвърля 1 лев.

В същото време цяла група медикаменти, отпускани само с рецепта и заплащани от здравната каса изчезна от складовете. Става дума за продукти за разтваряне на кръвта, изписвани срещу холестерол или на пациенти, прекарали инфаркт или инсулт. От почти месец стотици хиляди болни обикалят от една аптека в друга, за да се снабдят с нужното им лекарство. Засега обаче удрят на камък, а междувременно изчезнаха и възможните заместители на тези препарати. „Категорично става дума за незаконен паралелен износ, защото от една от фирмите вносителки показаха документи, според които те внасят у нас три пъти повече опаковки от необходимите количества, а в складовете няма и едно хапче“, разказаха за Епицентър.бг фармацевти.

Паралелният износ представлява продажба на медикаменти от държави, в които цените са по-ниски, в други европейски страни, в които регистрираната стойност на една опаковка е по-висока. В България по закон от 2007 г. цените на ниво производител са най-ниските в ЕС и затова периодично от пазара изчезват лекарства за диабет, автоимунни заболявания, за трансплантирани, онко и сърдечно болни. Въпреки усилията, държавата все още не може да се справи с този проблем.

Дори Конституционният съд отмени текст от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който въвеждаше уведомителен режим за износ на медикаменти. С него търговците на едро бяха задължени да уведомяват Изпълнителната агенция по лекарствата за планиран износ, като при определени условия той можеше да бъде отказан.

Проблемът е, че ЕС насърчава паралелния износ като свободно движение на стоки. Смята се, че този вид търговия е 10-15% от лекарствения пазар в ЕС. От нея печели единствено търговецът, който купува медикамента например за 100 лева, а го продава най-често в Германия и Великобритания за 150 евро.

Снимка: КРОСС