Home ИНСТИТУЦИИ Д-р Красимир Гълъбов: Да спрем корупционните практики в общинските болници

Д-р Красимир Гълъбов: Да спрем корупционните практики в общинските болници

143
0

Крайно време е порочните корупционни практики и източването на обществен ресурс в общинското здравеопазване да бъдат спрени. Обществените поръчки трябва да се изсветлят. Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Красимир Гълъбов, лекар по дентална медицина и кандидат за общински съветник на Реформаторския блок в Столичен общински съвет. „На територията на София има 6 общински болници и 17 медицински центъра.

Може да се направи корелация между качеството на обслужване между държавните и общинските болници, но то не е добро като административно състояние”, убеден е д-р Гълъбов. Именно затова той ще настоява за създаването на административен борд, който да обединява усилията на специалистите, за да може да бъде пестен обществен ресурс в общинското здравеопазване. „Общественият ресурс, който се използва за административната част са всички видове медицински консумативи, санитарни материали и всички останали разходи, които не са никак малко перо в общинските болници.

Чрез създаването на такъв борд ще имаме възможността да направим крачката към реалността”, обясни специалистът. Според него непрекъснато се говори за изсветляване на обществените поръчки, но това трябва да излезе само от ареала на думите и да се превърне в реалност. Д-р Гълъбов даде за пример, че в 6 общински столични болници в момента са извършват 6 търга за едно и също нещо. В една от тях изхранването на пациентите като себестойност е от 6 до 8 пъти по-високо от това в съседна болница. „Кое прави разликата толкова драстична? Зад тези огромни разлики стоят конкурси, зад които стоят хора. Къде отиват тези пари?

Крайно време е да намерим начин, по който да спестим този обществен ресурс. Общинското и държавно здравеопазване страдат от една и съща болест-болестта на пробитата каца. Ако не успеем да спрем пробойните, от които изтичат средствата, може да има прекрасни идеи за бъдещето, да наливаме допълнително пари, но крайният ефект ще бъде лош”, категоричен е д-р Красимир Гълъбов. Той е на мнение, че създаването на административния борд ще сложи границата и най-накрая ще започне пестенето на обществен ресурс, който да е насочен за чиста медицина. Освен това, д-р Гълъбов е убеден, че трябва да се прекъсне практиката на нелоялна конкуренция и игра под масата между различните болници в Столична община.

„Защитавам каузата, че колаборацията между болниците може и трябва да бъде на принципа на модерното изграждане, чрез създаване на реална конкуренция между медицинските кадри. Това става чрез инвестиции за специализация и създаване на висококвалифицирани кадри”, подчерта той. „Столицата е огромен конгломерат, което изисква непрекъснато да се поддържат основни пера, някак си скрито столичното здравеопазване остава една скрита част. Релокацията на Спешната помощ, идея, която стои на вниманието ни, не от скоро, с общинските бази в София, ще отпуши проблема с времето за пристигане на линейката. Пред Спешната помощ има три реални фактора, които оказват сериозно влияние върху мобилността и-климатичните условия, трафика и намаленият набор екипи, които работят в София. Когато тази релокация се направи с подходящите екипи тези проблеми ще отпаднат мигновено. Така се насочваме към заветните 8 минути-европейският златен стандарт, за който трябва да пристига животоспасяващият екип.

Това е начинът общинската политика да бъде ръка за ръка с държавната”, коментира специалистът. Д-р Красимир Гълъбов обаче, изтъкна и друг проблем, а именно, че по данни на негови колеги-специалисти, 30, 40 % от Спешната помощ е т. нар. вътреболнична Спешна помощ, което е проблем, който се забравя. Време е за мерки за този проблем, които да подобрят това състояние. В здравеопазването трябва да бъдат направени бързи и конкретни мерки”, заключи д-р Гълъбов.

Автор: ПИК