Home НОВИНИ НЗОК няма да получи поисканите допълнително 130 млн. лв. към бюджета си

НЗОК няма да получи поисканите допълнително 130 млн. лв. към бюджета си

105
0

/КРОСС/Здравната каса няма да получи допълнителни 130 млн. лв. в бюджета си за догодина, както тази седмица поиска надзорният съвет на институцията. След среща на съвета днес с представители на Министерството на здравеопазването бе изчислено, че Касата може да се справи и без тези пари.

От институцията поискаха допълнително увеличение на парите за здраве за догодина със 130 млн. лв., защото решиха, че толкова ще е дефицитът в тазгодишния бюджет. Идеята бе с въпросните пари да се покрие този дефицит. Днес обаче от министерството убедили надзорниците, че дефицитът ще е два пъти по-малък и тези пари няма защо да бъдат давани на касата.

Преди два дни Надзорният съвет на Касата поиска сумата, заложена за следващата година от 3,2 млрд. лв. да се увеличи с още 130 млн. лв., които трябваше да бъдат осигурени чрез трансфер от държавния бюджет. Днес обаче стана ясно, че това няма да се случи, информира заместник здравният министър д-р Бойко Пенков.

„На практика нещата са малко по-различни. Причината е, че дефицитът и недостиг на средства, който се очаква, реално няма да бъде толкова, а ще бъде по-малко. Второто нещо, което не беше отчетено, са икономиите, които се очаква да бъдат направени от възстановяването на разходи за лекарства. Реално при най-песимистична оценка за следващата година индустрията трябва да възстанови около 65 млн. лева“, каза Пенков.

Тези пари според него са напълно достатъчни, за да покрият недостига на средства в бюджета на касата от тази година и по този начин нуждата от допълнителни 130 млн. лв. ставала излишна.

„Защо сега става известно? Защото тогава не е било обяснено на Надзора за наличието на тази възможност за тези 65 млн. допълнително, които се възстановяват от индустрията“, каза той.

От думите на д-р Бойко Пенков стана ясно още, че услугите на Здравната каса ще се разделят в пакети не от началото на следващата година, а от първи април.