Home ИНСТИТУЦИИ Лекарският съюз иска резервът на Касата да се намали, за да има...

Лекарският съюз иска резервът на Касата да се намали, за да има повече пари за 2016 г.

105
0

/КРОСС/В момента резервът на здравната каса е 10% от бюджета й за годината – или около 316 млн. лева за 2015 г. Ако резервът остане 2% от общите приходи и трансфери, това ще освободи над 200 млн. лева допълнителни средства, с които да се покриват плащанията на фонда към лечебните заведения. За догодина към предложения проектобюджет ще са необходими още около 194 милиона.

Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев на пресконференция днес. Съсловната организация свика журналистите, за да изрази недоволството си от предложенията в проекта за бюджета за догодина, както и за да подкрепи колегите си от Териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК) в Пловдив, които получиха санкции за хиляди левове от НОИ.

Председателят на БЛС коментира, че организацията не иска увеличение на бюджета, а преразпределение на средствата, така че да се разходват оптимално. Предлагат да се увеличат бюджетите на част от направленията, включително за амбулаторни процедури, диагностична дейност и болнична помощ.

По думите на Грозев дефицитът на касата за тази година ще остане около 60-65 милиона лева, но добрата новина е, че няма с бюджета от догодина да се наложи да се покриват разходи от тази година. Разликата ще се навакса от надвнесената сума от здравни осигуровки, която до момента е 70 млн. лева повече от очакваното.

Към момента са замразени преговорите на лекарския съюз със здравната каса за Нацоналния рамков договор. Лекарите са категорични, че няма да подновят преговорите докато не отпаднат или не се преразгледат преходните и заключителните разпоредби в проектобюджета на НЗОК за 2016 г., където се дават повече правомощия на касата да разпределя парите от здравни осигуровки и намалява тежестта на мнението на лекарския съюз. Грозев заяви, че за това ще настояват и на утрешното заседание на здравната комисия в парламента, в която ще се гласува проектобюджетът за 2016 г.

Снимка: КРОСС