Home ИНСТИТУЦИИ Петър Москов: Здравната карта става задължителна

Петър Москов: Здравната карта става задължителна

101
0

/КРОСС/ „До края на декември в цялата страна ще има ясно разпределение на нуждите, потребностите, излишъците и недостатъците на болничната система, а от следваща година НЗОК окончателно ще спре да финансира бизнес планове на мениджъри. Ще се отпускат пари само за услуги, свързани със здравето на хората“, заяви здравният министър Петър Москов в Габрово и уточни, че здравната карта става задължителна, тъй като всички законови процедури вече са изготвени и съгласувани, съобщава БНТ.

В Габрово здравният министър откри модерен многофункционален център за ранна диагностика на онкологични заболявания. Във връзка с финансовото състояние на болниците той заяви, че ще бъде следвана ясна методика, а финансирането от касата ще става само съгласно закона за изпълнение на бюджета.

„Нека да кажем ясно: големите болници от типа на габровската болница, от типа на големите многопрофилни университетски и областни болници всъщност успяха да влязат в разчетените от касата лимити. Касата направи два пъти актуализация на техните бюджети във връзка с обективни нови дейности, които са възникнали. Отново казвам, касата спря, от следваща година окончателно ще прекрати да финансира бизнес планове на мениджъри, а ще финансира и ще закупува услуги за нашето здраве. Беше огромен труд, но дори се шегуваме с д-р Персенски, че след това, което правихме през последните няколко месеца, няма достатъчно голям идиот, който да положи същия труд, за да върне системата обратно там, където беше“, каза той.

Снимка: КРОСС