Home ЗДРАВЕ Доц. д-р Атанас Мангъров: Майките да не истерясват заради ваксините

Доц. д-р Атанас Мангъров: Майките да не истерясват заради ваксините

127
0

/КРОСС/ Нека майките не се поддават на манипулации, защото губещи са българските деца. Опасно е да не се имунизираме, някои от заболяванията са много тежки, казва пред „Монитор“ доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница.

Проблемът не е свързан с безопасността на ваксините, а е чисто административен. Ваксината, която е за хепатит Б, наистина е внесена в нашата страна. Не мога да кажа как е станало това, но така или иначе тя не може да се използва. Тя беше позволена у нас до 2007-а, преди да влезем в Европейския съюз. След регулациите обаче това се промени и вече ваксината не може да се използва. Внесена е по неизвестни за мен причини, коментира д-р Мангъров.
Според него ваксини ще си останат на склад, докато не ги изхвърлят.

По отношение на другата ваксина – „Пентаксим“, мога да кажа, че тя е напълно идентична с ваксината, която се използва в нашата страна. Тоест тя е от същите съставки на френската фирма, която е производител, заяви Мангъров.

Понеже всяка година в Турция има по 1,2 милиона новородени, там им е по-изгодно да купуват ваксината в насипно състояние, да я опаковат и да си я правят за техните деца. Само че производството отговаря на всички изисквания на френската фирма и на ваксината стои нейното лого. Това означава, че гарантира за нейното качество, само че в случая ваксината е произведена в Турция. Тя има всички сертификати за добра производствена практика. Според изискванията, за да може тази ваксина да се продава в страна от ЕС, тя трябва да има сертификат за ползване. Но тя не се продава, а е взета от нашата страна и се дава на лекарите, за да се използва по националния имунизационен календар. Затова тази ваксина може да се използва без никакви притеснения. Ако има някакъв проблем, то той е административен, коментира той.

Специалистът обясни, че ваксината е със същите съставки на френската ваксина и добави:
Категорично заявявам, че тази ваксина не е опасна и е идентична с ваксината, която се използваше доскоро у нас. Просто тя се внесе, защото в нашата страна възникна проблем.

По принцип ваксините, които се правят сега, трябваше да бъдат заявени преди две години. Само че това не бе направено и през 2012 година се взе решение те да минат от държавата към здравната каса и за тях да плаща не министерството, а касата. През 2013 година НЗОК трябваше да направи поръчка за ваксините, но не го направи. И затова през 2013 беше решено ваксините отново да минат към здравното министерство. Заради всичко това системата излезе от ритъм. На всичкото отгоре по целия свят има недостиг на имунизации. Това не важи за тези, които поръчват редовно, но за поръчващите в последния момент обикновено не остават бройки.

Д-р Мангъров увери майките, че ваксините, които се използват в момента, са много добри и спрямо тяхното качество не може да има никакви съмнения.

Според него от цялата ситуация в момента губят единствено българските деца, защото сега някои майки няма да искат да ги ваксинират. А когато децата не се ваксинират, се разболяват. Опасностите са много, предупреди той и обясни:

В тази петвалентна ваксина има съставки за коклюш, дифтерия, тетанус, детски паралич и др. Тези заболявания са много тежки и човек дори може да умре, да получи тежки увреждания, да е извън строя в продължение на месеци.

Когато става дума за имунизация на деца, е много важно доверието. И никак не е добре, когато то се загуби, заключи завеждащият детското отделение към Инфекциозна болница д-р Атанас Мангъров.

Що се отнася до евентуална грипна епидеция, д-р Мангъров каза, че всеки ден нарастват новооткритите случаи и обясни, че заболяването протича с температура, дразнеща кашлица, като обикновено се изолира H1N1 „Калифорния“, тоест свински грип.

Нямам конкретни данни, защото нашата болница може да даде само една малка част от картината, но определено през следващите седмици ще сме с изострено внимание заради грипа, посочи той.
Той съветва майките с деца да избягват местата, където се събират много хора, особено големи групи деца и допълни: Хигиената е важна, тя е задължително условие, все пак грипът е заболяване, което се предава от човек на човек.

Според специалиста добре гледано, здраво дете си има изграден имунитет. Но причината децата да се разболяват е не, защото не са хранени добре, а защото не са преболедували даден вирус. Затова са изложени на най-голяма опасност.

Най-доброто, което може да се направи, е хората да се ваксинират. За съжаление при нас се ваксинират по-малко от 1%, коментира д-р Мангъров.

Снимка: КРОСС