Home ИНСТИТУЦИИ Грозев: Системата на здравеопазването трябва да се стабилизира и успокои

Грозев: Системата на здравеопазването трябва да се стабилизира и успокои

143
0

БЛС не отива на варианта за безконтролно харчене на средства в българското здравеопазване. Това заяви на пресконференция председателят на БЛС Венцислав Грозев.

БЛС приема рамката в НРД за разходи за здравноосигурителни плащания да е в размер на 3 125 868 000 лв. Системата на здравеопазването трябва да бъде стабилизирана и успокоена, като сме направили преразпределение, каза Грозев.

По бюджета на НЗОК за първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) от заложените 180 017 000 лв., да има увеличение с 20 млн. лв.

По бюджета на (извънболнична медицинска помощ) СИМП да има също увеличение с 20 млн. лв., като заложените са 201 542 000 лв. По Медико-диагностична дейност (МДД), Лекарският съюз иска увеличение от 22 млн. лв.

За (Болнична медицинска помощ) БМП, БЛС иска увеличение от 200 млн. лв., като сегашният предложен бюджет е 1343 322 000 лв. Кой в края на краищата мисли за пациентите, запита Грозев.

НЗОК отчете 9 млн. от здравни вноски, има разлика с липсващи 23 млн. лв. от здравноосигурителни вноски. Съгласни сме тази разлика да влезе в резерва на касата. Смятаме, че ще има ръст на събраните вноски. В НЗОК ще се формира резерв от 100-110 млн. лв., прогнозира председателят на БЛС.

Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС заяви, че бюджетът на НЗОК показва неглижиране на дейността на доболничната помощ. Има необходимост да се преразпределят обемите и да се даде по-голяма сила на извънболничната помощ. Ако тази сфера е недофинансирана води до изкривяване на системата и до лоши практики. По-голям бюджет за доболничната помощ цели ефективно изразходване на средствата. Убедени сме, че това ще увеличи качеството и достъпа на пациентите до здравеопазването, каза Павлова.

От БЛС поискаха увеличение в цените на някои от медицинските услуги. Така в сферата на СИМП, БЛС искат няколко увеличения. За първични прегледи искат да се увеличат на 20 лв. от 19 лв. За вторичните прегледи да се увеличат от 9,50 лв. на 10 лв. Медицинската експертиза от 5,5 лв. да струва 7,50 лв. Профилактичните прегледи да скочат на 10 лв., от 9,50 лв.-за лица до 18 години. Диспансерните прегледи да струват 11 лв., от 9,50 лв. сега.

За ПИМП, Лекарският съюз има увеличения в някои сфери, като-профилактични прегледи по Програма „Детско здравеопазване”, задължителни имунизации и реимунизации за деца, Програма „Майчино здравеопазване”, профилактика и имунизация за лица над 18 години.

Председателят на БЛС обясни, че днес от 14.00 часа ще се проведе среща между Съюза и Министерство на здравеопазването, на която ще бъдат обсъдени предложенията на лекарския съюз.

Другият заместник-председател на БЛС-Огнян Хаджийски обясни, че Съюзът иска да не се работи с лимити, затова те искат 200 млн. лв. повече за болничната медицинска помощ. БЛС е категоричен, че контрол трябва да има. Искайки парите не значи, че искаме да харчим безконтролно. Държим да бъде заплатено това, което е направено, обясни Хаджийски.

Относно предложението на Петър Москов от днес за ТЕЛК-овете да бъдат променени, Павлова каза, че това е настояване и на БЛС, за да се отпуши системата на ТЕЛК.

Снимка: ПИК           Автор: ПИК