Home ЗДРАВЕ Сърце, бял дроб, стомах и рак – от това се умира в...

Сърце, бял дроб, стомах и рак – от това се умира в България

110
0

/КРОСС/ Близо деветдесет на сто от смъртните случаи в България се дължат на четири групи заболявания – на органите на кръвообръщението (сърце и артерии), на новообразувания (ракови клетки), на дихателната и на храносимилателната системи. Близо 20 хиляди от тези смъртни случаи са на хора в работоспособна възраст. Нереализираните ползи за Брутния вътрешен продукт в резултат на преждевременна смърт са над 100 млн.лв.

Данните изложи заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков по време на семинар, посветен на клиничните проучвания на лекарства.

Половин милиард лева публични средства са били спестени през 2013 год. на страната ни чрез лечение на болни в рамките на клинични проучвания.

Клиничните изпитвания в България са основно в областта на онкологията, кардиологията, ендокринологията и централната нервна система, каза доц. Асена Стоименова, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Анализ, извършен от KPMG в България през март 2015 год. препоръчва да се оптимизира регулаторната рамка, да се повиши информираността на обществото относно клиничните изпитвания и да се изготви национална стратегия за тях.