Home НОВИНИ Лекарският съюз вещае хаос в здравеопазването от април

Лекарският съюз вещае хаос в здравеопазването от април

120
0

Служебно наложеният от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) рамков договор, който влиза в сила от 1 април, ще създаде поредния хаос в системата. Това обяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Галина Павлова, цитирана БГНЕС.

БЛС отказа да подпише предложения Национален рамков договор за 2016 г. В такъв случай той се налага служебно. По думите на председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев той е незаконен.

Според д-р Павлова това, което е предложено като вариант за подписване, няма нищо общо с договореното преди 26-27 февруари, когато също е разглеждан вариант на договора, но не се е стигнало до подписването му.

Д-р Грозев съобщи, че има промяна в много ключови наредби – за клиничните пътеки, за работата на специалистите и за лечението на онкозаболяванията.

Лекарите очакват отговор на въпроса как ще се работи, след като ще разполагат с по-малко финансови средства, а се очакват повече направления.

Юристът на БЛС Цветозар Младенов посочи, че предложеният нов рамков договор може да бъде атакуван в съда, но след влизането му в сила от 1 април. Когато това стане ще продължи да действа стария рамков договор.

Не е изключено заради този рамков договор лекарите да излязат и на протести, като различни колегии в страната дори са поискали оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов.

От БЛС твърдят, че все повече лекари отказват да работят със Здравната каса, защото се оказват в състояние непрекъснато да плащат глоби. “Прави се опит за администриране на професията”, посочи д-р Павлова.

Междувременно днес кабинетът прие Националната здравна карта (НЗК). Чрез тази карта се определят и планират потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ.

След като бъде обнародвана в Държавен вестник, картата става задължителна част от методиката, по която НЗОК ще сключва индивидуалните си договори с отделните лечебни заведени и ще закупува медицински дейности за нуждите на пациентите.

Автор: ПИК