Home НОВИНИ Нови правила за здравно осигуряване от 1 април

Нови правила за здравно осигуряване от 1 април

119
0

Нови правила за определяне на здравните права могат да оставят много хора без възможност за безплатно лечение от 1-ви април. Това става след промени в Закона за здравно осигуряване, които бяха приети в края на миналата година, съобщава БНТ.

Промените ще засегнат хората, които са с прекратен трудов договор, но без работодателят да е уведомил приходната агенция за това. Здравните осигуровки на работника обаче са спрени.

„Те към момента се водеха със здравни права само на основание сключен трудов договор. Сега задължително трябва да има декларация образец 1, която показва отработените дни, колко процента е осигуряването, на какво се осигурява, за да има здравни права“, каза Ася Попхристова – директор „Обслужване“ – НАП-Пловдив.

Застрашени от отнемане на здравни права са и тези, чиито приходи са по граждански договор или от хонорари и се осигуряват под 420 лева. В тази група попадат много от хората със свободни професии.

„Ако той има един договор на 400 лева този месец няма да излезе здравно осигуряване“, допълни Ася Попхристова.

Голяма част от хората признават, че все още не са запознати с тези промени. Сред тях е и Любов Черакчиева, която е застрахователен агент и сама внася здравните си осигуровки.

„Аз ги плащам. Ето. Всеки месец плащам на 420 лева и април месец ще плащам разликата, ако е повече заплатата ми“, каза Любов Черакчиева.

От Агенцията по приходите препоръчват на хората да следят здравния си статус. И напомнят, че с неплатени осигуровки за 4 месеца се губят здравните права.

Снимка: КЛАСА                 Автор: klassa.bg