Home НОВИНИ Стресовата среда в болниците е сред основните проблеми и за лекари, и...

Стресовата среда в болниците е сред основните проблеми и за лекари, и за пациенти

144
0

Във всички болници – и държавни, и частни, съществува един сериозен проблем: наличието на конфликти и специфична работна среда, свързана с повишено натрупване на стрес както за персонала, така и за пациентите. Това отбеляза пред Zdrave.net адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

По думите й, това явление води до сериозно влошаване на комуникацията както между персонали пациенти, така и между самия персонал. „Съвсем скоро в свое изследване Joint Commission (Комисията за акредитация на лечебни заведения в САЩ) обяви причините за възникване на нежелани събития по време на лечение (не искам да използвам некоректния термин „лекарски грешки”). На първо място сред причините е комуникацията. Ето защо аз споделям препоръката на тази комисия за създаване на центрове за управление на конфликти в лечебните заведения, които да адресират този проблем“, коментира юристката.

Тя се спря и на други проблеми на лечебните заведения – като предизвикателствата, свързани с недостатъчно финансиране на фона на разходи, които трудно могат да бъдат ограничени. „Заради чисто социалната си функция, както и заради това, че повечето са университетски болници, на тези лечебни заведения се налага да поддържат звена, чиито разходи за лечение на пациентите надвишават приходите по клинични пътеки. Най-често това са отделения или клиники, в които предимно се лекуват полиморбидни пациенти или такива, които са уникални за даден регион“, отбеляза тя.

Снимка: КЛАСА                 Автор: klassa.bg