Home НОВИНИ Диетолог: Над 30% от първокласниците за затлъстели

Диетолог: Над 30% от първокласниците за затлъстели

140
0

37% от първокласниците за затлъстели, а 17% от тях са с диабет тип 2. Това каза в ефира на Дарик диетологът Росица Тончева, като допълни смущаващите данни със 6-то място, на което се нарежда страната ни в Европа по брой деца с наднормено тегло.

По думите на специалиста, основната причина за това е нездравословният модел на хранене и липсата на култура на българското общество в тази насока.

„Имаме свръх висок прием на високо енергийни храни и напитки, съчетани с ниска физическа активност“, коментира Тончева и подчерта, че ролята на родителите за изграждане на култура на хранене в децата е много важна.

Здравословната закуска на подрастващите трябва да съдържа сложни въглехидрати като овесени ядки, фибри, зърнени продукти, които дават енергия на мозъчната дейност на мускулите, изброи диетологът.

Вечерята трябва да е по-лека: салати, рибни и млечни продукти, защото те са важни за изграждане на костната система на подрастващите, допълни тя.

Според нея, масовото пропускането на закуската и не придържането към модела на хранене 5 пъти на ден, е много погрешно.

Трябва да се прецизира много внимателно и избора на здравословни храни, които в момента се предлагат масовото и безразборно на пазара, предупреди още Тончева.

Снимка: ПИК                         Автор: ПИК