Home ИНСТИТУЦИИ Цветана Арангелова: НЗОК пречи на самоконтрола на диабетиците

Цветана Арангелова: НЗОК пречи на самоконтрола на диабетиците

148
0

На фона на лекарски протести, безуспешни опити за реформа на една разпадаща се здравна система, един министър ни говори за пръстови отпечатъци – подкрепа няма нито от обществото, нито от съсловието, към което принадлежи, а сега и Здравната каса спъва пациентите.

Е, на този фон, пациентите с диабет тип 1 – инсулинозависим диабет, се сблъскват с пореден абсурд. Още през юни миналата година (2015 г.) пациентите получиха така желаните допълнителен брой тест-ленти за измерване на кръвна захар – от 150 броя за година за лица над 18 години, техният брой стана 300 за година. За деца до 18 години и на бременни вече се полагат годишно 1 100 тест-ленти. До тук добре! При 365 дни в годината, пациент над 18 години може горе-долу да самоконтролира диабета. От 1 април тази година обаче пациентите са отново сюрпризирани.

Допълнително отпуснатите тест-ленти ще се доплащат – доплащането е около 9 лева. Наредбата, обявена на сайта на НЗОК, влиза в сила от 1 април 2016 г. Това естествено не е първоаприлска шега, въпреки че в опита си човек да получи консумативите за глюкомер от столична аптека, чувства точно това – една голяма и нелепа шега. За какво става дума – правя си труда да обиколя няколко аптеки: част от тях в центъра на София, други в „Младост” и в Студентски град. Резултатът – и в трите столични района аптеките работят по различни „наредби”. Да не говорим, че някои от общопрактикуващите лекари, които издават съответната рецепта за тест-ленти не знаят за разпоредбите на Касата. Доплащането за 300 броя тест-ленти излиза 54 лева.

За деца доплащането е близо 200 лева. „Офертата” при някои производители/доставчици на кутийките с консумативи за глюкомери е следната: вместо да получиш 6 кутийки с лентички, получаваш 8 – компенсация, че си платил 1, чиято стойност е 50 лева. Това обаче го предлагат само някои производители/доставчици и само някои аптеки. Друга „новост” е, че рецептите, чрез които се издават тест-лентите за диабетици с диабет тип 1, не трябва да съдържат код на медицинския продукт. Може би някой би попитал: „Как тогава фармацевтът ще знае какъв точно продукт да ни даде?”.

Логичен въпрос – или ще ви препоръча, или вие ще си изберете този, който до сега сте ползвали. Защо се прави това – за да се избегне нелоялната конкуренция, по думите на фармацевти. По този начин различните производители не се „сърдят”, че определени джипита изписват продукта на конкурента. При положение, че в България има само два много качествени продукта в графата „тест-ленти за измерване на кръвна захар”, може да си представите каква е борбата. Проблемът с доплащането на тест-лентите предизвика множество коментари в различни групи в социалните мрежи.

Въпросите на хората засягат, написаното по-горе. Ето и позицията на Националната асоциация на децата и младите хора, изразена от председателя на сдружението Елисавета Котова: „Последните 2-3 дни ужасът е пълен, защото отивайки да получиш тест ленти за дете до 18 години, се налага да доплатиш 197 лева, което е абсурдно”, казва Котова, според която диабет тип 1 трябва да излезе от общата група на пациентите с това заболяване. България е единствената страна в Европейския съюз, в която има такова ограничение за отпускане на тест ленти за самоконтрол като брой и като вид на диабета и трябва да бъде увеличен броят им.

Пациентите с диабет тип 2 дори нямат право да получават тест ленти и глюкомер, които касата поема. В Австрия, например, пациенти, които са само на диета и не ползват медикаменти имат право на 50 тест ленти за 6 месеца. От Националната асоциация на децата и младите хора настояват броят на тест лентите да бъде увеличен, за да няма усложнения за пациентите. „Искаме от НЗОК при падане на цената за реимбурсация да бъде увеличен броят на тест лентите, тъй като това е недопустимо при падане на цената да няма повишение на количеството за пациентите“, заявява Елисавета Котова.

Според данни на съсловните асоциации над 460 хиляди са диабетиците в България, като 390 хиляди от тях въобще не получават глюкомери и тест ленти. По изчисления на организациите са необходими около 190 хиляди кутии с тест-ленти годишно, които да бъдат дадени на пациентите от всички групи диабет. По този начин ще се вземат превантивни мерки, за да не се получават усложнения от заболяването. Асоциацията на децата и младите хора с диабет са подготвили Петиция за реимбурсиране на тест-ленти за самоконтрол на кръвната захар, която само за няколко дни е подписана от над 5 хиляди души. Тя ще бъде внесена в Народното събрание, Министерството на здравеопазването, НЗОК и Омбудсмана. Уважаема Здравна каса и здравен министър, контролът на диабета е най-важното звено и промени за подобряването му са наложителни. Реално добрият контрол на диабета пести средства и този факт най-сетне трябва да бъде разбран и осмислен. Не пречете на пациентите. / –––– Цветана Арангелова, ръководител на отдел „Вътрешни новини“ в Агенция БГНЕС.

Снимка: ПИК                         Автор: ПИК