Home ЗДРАВЕ Улеснява се лечението с инсулинови помпи

Улеснява се лечението с инсулинови помпи

34
0

/КРОСС/„Един от всеки 11 българи страда от диабет и прогнозите са до 2040 г. със заболяването да са 10 от всеки 100 възрастни. Стремежът е това да не се случи, въпреки че диабетът вече е пандемия – предупреди проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология към Университетската болница по ендокринология към Медицинския университет в София. – У нас пациентите имат достъп до най-съвременните средства, в някои отношения лечението е по-добро, отколкото в Австрия, Полша и съседните на България държави.“

От април по медицински показания ще се назначава и модерното лечение с инсулинови помпи, за които пациентите диабетици вече няма да заплащат.

На дискусия за възможностите за лечение и профилактиката на заболяването и иновациите стана ясно, че здравната каса ще поеме реимбурсирането на консумативите за помпите, а производители ще ги предоставят безплатно. НЗОК ще отпуска по 10 сета и 10 резервоара на човек месечно, обясни подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева. Към момента 100-тина възрастни и още толкова деца контролират по този начин кръвната си захар, но са си закупили сами помпите, които струват между 4 и 8 хиляди.

Няма да има ограничение, колкото пациенти се нуждаят, толкова от тях ще бъдат насочени към терапията, но трябва да са изпълнени медицинските показания. Едно от условията е да не се постига добър контрол на заболяването с други средства, използвани до момента, обясни Кръстева.

Диабетът е заболяването, при което у нас е постигнат най-дъбър баланс между вложени обществени средства и обръщаемост на пациенти, обясни Йорданка Вълчева – ръководител на дирекцията за лекарствена политика в НЗОК. Малко над 154 млн. лв, или около 5% от сумата за всички медицински дейности, е дала касата през миналата година за лечението на диабетиците. Основната част – около 4/5 от сумата, е била за заплащане на лекарствата.

За медикаментите за диабет са били насочени 19% от разходите за медикаменти като цяло, но обръщаемостта е била 23%. Това говори за почти пълен баланс между разходите и ефекта от тях, добави експертът.

„Поддържането на кръвната захар в приемливи стойности е само част от съвременното разбиране за лечението на диабета. Всъщност заболяването поражда проблеми общо в 8 органа и системи и е важно терапията да работи за избягване на усложненията във всички тях“, обясни проф. Танкова. Използването на нови типове инкретин-базирани средства показва много добър ефект и особено за трайно стабилизиране на кръвната захар и намаляване на теглото.

Previous articleПациентите, които се нуждаят от рехабилитация, могат да се лекуват по три клинични пътеки
Next articleРодители искат здравните власти да поемат отговорност за децата, пострадали от ваксини