Home ЗДРАВЕ Улеснява се лечението с инсулинови помпи

Улеснява се лечението с инсулинови помпи

111
0

/КРОСС/„Един от всеки 11 българи страда от диабет и прогнозите са до 2040 г. със заболяването да са 10 от всеки 100 възрастни. Стремежът е това да не се случи, въпреки че диабетът вече е пандемия – предупреди проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология към Университетската болница по ендокринология към Медицинския университет в София. – У нас пациентите имат достъп до най-съвременните средства, в някои отношения лечението е по-добро, отколкото в Австрия, Полша и съседните на България държави.“

От април по медицински показания ще се назначава и модерното лечение с инсулинови помпи, за които пациентите диабетици вече няма да заплащат.

На дискусия за възможностите за лечение и профилактиката на заболяването и иновациите стана ясно, че здравната каса ще поеме реимбурсирането на консумативите за помпите, а производители ще ги предоставят безплатно. НЗОК ще отпуска по 10 сета и 10 резервоара на човек месечно, обясни подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева. Към момента 100-тина възрастни и още толкова деца контролират по този начин кръвната си захар, но са си закупили сами помпите, които струват между 4 и 8 хиляди.

Няма да има ограничение, колкото пациенти се нуждаят, толкова от тях ще бъдат насочени към терапията, но трябва да са изпълнени медицинските показания. Едно от условията е да не се постига добър контрол на заболяването с други средства, използвани до момента, обясни Кръстева.

Диабетът е заболяването, при което у нас е постигнат най-дъбър баланс между вложени обществени средства и обръщаемост на пациенти, обясни Йорданка Вълчева – ръководител на дирекцията за лекарствена политика в НЗОК. Малко над 154 млн. лв, или около 5% от сумата за всички медицински дейности, е дала касата през миналата година за лечението на диабетиците. Основната част – около 4/5 от сумата, е била за заплащане на лекарствата.

За медикаментите за диабет са били насочени 19% от разходите за медикаменти като цяло, но обръщаемостта е била 23%. Това говори за почти пълен баланс между разходите и ефекта от тях, добави експертът.

„Поддържането на кръвната захар в приемливи стойности е само част от съвременното разбиране за лечението на диабета. Всъщност заболяването поражда проблеми общо в 8 органа и системи и е важно терапията да работи за избягване на усложненията във всички тях“, обясни проф. Танкова. Използването на нови типове инкретин-базирани средства показва много добър ефект и особено за трайно стабилизиране на кръвната захар и намаляване на теглото.