Home ЗДРАВЕ Лечението на деца в чужбина вече се бави

Лечението на деца в чужбина вече се бави

122
0

/КРОСС/ Очакваните проблеми с лечението на деца в чужбина след ареста на директора на Фонда за лечение на деца и смяната му са факт. 4 молби, одобрени от обществения съвет на фонда на 21 април – ден след показната акция на ГДБОП, са били забавени. Те са подписани чак на 29 април, при това по нов ред – не от новия директор на фонда Владимир Пилософ, а от управителя на здравната каса Глинка Комитов. Случаите бяха относително спешни, единият от които онкологичен, поясниха от обществения съвет. Забавянето от 8 дни може да не е голямо, въпросът е, че тези деца може да са имали скорошни дати за прием в чужди клиники, пише „Сега“.

Става дума за лечение по т.нар. формуляр S2, който осигурява планово лечение в ЕС. Досега той се разписваше от директора на фонда, но явно за момента е пренасочен към здравната каса, която също осигурява лечение по него, т.е. за децата вече ще плаща НЗОК, а не фондът. От обществения съвет се притесняват, че това може да доведе до отказ за лечение, тъй като касата има милиони евро дългове към чуждите клиники, които не желаят да приемат пациенти, пращани от нея. „Финансирането от касата ще затрудни и забави лечението на децата, защото НЗОК не осигурява оферти за лечение и не заплаща разходи за придружител, път и престой“, смятат от неправителствената организация „Спаси, дари на…“, която също има представител в обществения съвет на фонда. Подобно нещо намекна и новият директор на фонда проф. Владимир Пилософ, който обясни, че тепърва ще се дискутира трябва ли разходите за пътя и престоя на родителите да са за сметка на фонда. „Ако родителите не реагират, в някоя близка сутрин ще се събудят с новината, че трябва да намерят от няколко хиляди до неколкостотин хиляди лева, за да замине детето им на лечение“, предупреждават от „Спаси, дари на…“. Вече има и сигнал за дете, препратено от фонда към НЗОК.

„Спаси, дари на…“ обяви преди няколко дни, че спира кампаниите за набиране на средства за лечение на болни деца. Решението е продиктувано от показните арести във Фонда за лечение на деца и опасенията за бъдещето на фонда.

За последните 10 години „Спаси, дари на…“ е организирала над 100 кампании и е помогнала на 65 деца. В момента тече кампания за дете с очно заболяване, но тя ще е последната. „Ще насочваме към Петър Москов всеки родител, който ни потърси за помощ за лечението на детето си. След като показахме, че има работещ начин децата да не разчитат на дарителската милост, нямаме нито ресурс, нито желание да се връщаме 10 години назад и да започваме всичко отначало“, пишат от организацията.

„Спаси, дари на…“ мотивират решението си с очакванията какво ще се случи с фонда след показната акция на ГДБОП на 20 април, при която бяха арестувани бившият вече директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров и служители на структурата. Въпреки първоначалните твърдения за искани подкупи и корупция от прокуратурата обявиха, че обвиненията са за това, че деца са пращани в чужбина след експертни оценки на едва няколко лекари, фондът е плащал висок наем за апартамент в Париж, където са отсядали болни деца и родителите им и че при пращане за лечение в Турция са ползвани услугите на посредник. „Хората с качулки разстреляха фонда. Показно, без съд и присъда. С което сложиха край на 10-годишната ни неуморна работа да направим тази институция истински полезна за болните деца на България“, смятат от „Спаси, дари на…“.