Home ЗДРАВЕ Здравето на младежи между 10 и 24 години е силно пренебрегвано

Здравето на младежи между 10 и 24 години е силно пренебрегвано

123
0

/КРОСС/ Здравето на юноши и младежи на възраст между 10 и 25 години, особено в бедните страни, често е пренебрегвано, сочи изследване. За разлика от здравето на деца под 5 години, което значително се е подобрило през последните години по света. Това обаче не е така за възрастовия диапазон 10-24 години, когато се оказва, че не се вземат никакви мерки за превенция и се пренебрегват проблемите.

Две трети от младежите в тази възраст растат в страни с вируса на СПИН, с ранни непланирани бременности, сексуални контакти без защитни средства и др. заплашват живота и здравето им всекидневно, както и продължителността на живота им.

Изследването е направено в периода 1990-2013 г. и резултатите от него са публикувани в списание „Лансет“. Хората на възраст от 10 до 24 години представляват една четвърт от населението или 1,8 млрд. души. През 2032 г. те ще стават два милиарда.

„Малко се обръща внимание на младежите, тъй като се смята традиционно, че в този период от живота си хората са по-здрави и издръжливи. Сравнявайки с другите възрасти се оказва, че и здравните осигуровки за този възрастов диапазон са най-малки. Това поколение младежи може да промени бъдещето на всички ни. От ключово значение е да инвестираме в тях, в тяхното здраве и образование“, коментира проф. Джордж Патън от Университета в Мелбърн.