Home ЗДРАВЕ Всеки четвърти българин е хипертоник

Всеки четвърти българин е хипертоник

114
0

/КРОСС/ За изминалата 2015 г. броят на хипертониците, получаващи антихипертензивни лекарства по НЗОК, надхвърля 1,2 млн. души, но съществуват и такива, които не използват предписването им по Здравна каса.

Това на практика означава, че всеки 4-5 българин е хипертоник, като голяма част от хората с високо кръвно са в млада и на средна възраст.

Артериалната хипертония (АХ) е заболяване не само на сърцето, а засяга целия организъм. Това е една от най-разпространените и същевременно най-коварни болести, поради множеството неблагоприятни последствия, до които води безсимптомно. В резултат на АХ настъпват тежки, а в много случаи и смъртоносни усложнения като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, нарушения на бъбречната функция, проблеми, свързани с бременността, увреждания на очите и др.

Всяка година 17 май протича под различно мото с цел да повишим информираността на гражданите по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане.

Тази година Българска лига по хипертония (БЛХ) избра бъбречните заболявания да бъдат във фокуса на националната кампания за отбелязване на Световния ден на хипертонията, тъй като нарушенията на бъбречната функция са едни от най-тежките й усложнения.

В Световния ден на хипертонията 17 май, за десета поредна година у нас ще се проведе Национална кампания, организирана от Българската лига по хипертония в партньорство с Българското нефрологично дружество, Българският червен кръст, Microlife България и Асоциацията на студентите медици в България.

От 10.00 до 16.00 ч. в 11 града от страната БЛХ традиционно ще проведе кампанията на открито под мотото „Нормалното кръвно налягане – здраве за бъбреците“. На публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми свързани с хипертонията и бъбречните заболявания, ще се правят безплатни измервания на тегло, талия и кръвно налягане.