Home НОВИНИ Националната мрежа на децата: Трябва да има детски омбудсман

Националната мрежа на децата: Трябва да има детски омбудсман

114
0

/КРОСС/ Необходима е единна цялостна политика за всички деца в България и единен орган за защита на техните права – детски омбудсман. Няма единен фокус върху това какво искаме да се случва с българското семейство и българските деца. Това мнение изрази пред БНР Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа на децата.
Неправителственият сектор настоява да се повиши фокусът върху основните политики, които са все още нереформирани – детското здравеопазване и детското правосъдие, което например работи със закон от 50-те години, твърде рестриктивен към децата-извършители на престъпления, обясни Богданов.

Децата не са приоритет и кауза за политиците, отбеляза той и допълни, че българското дете живее в изключителна бедност, като бедните деца у нас са най-много в цяла Европа по официална статистика на Юростат.

Комитетът по правата на децата към ООН дава препоръки, които не се харесват на правителството и малка част от тези препоръки се изпълняват, но за НПО тези препоръки са добър инструмент за натиск, каза Георги Богданов.

Тази вечер Националната мрежа на децата връчва годишните си награди „Златна ябълка“.