Home НОВИНИ Лекуват ни с най-евтините антибиотици

Лекуват ни с най-евтините антибиотици

110
0

В болниците ни лекуват с най-евтините антибиотици, което е основна причина за появата на резистентност на бактериите към тези препарати. Тя е отговорна за 250 хил. смъртни случая годишно в световен мащаб и ако продължи да се увеличава, ще дойде момент, в който хората ще умират от най-елементарни инфекции. Това информираха специалисти по време на кръгла маса за ползите и вредите от антибиотиците, която се проведе в парламента.

Оказва се, че употребата на антибиотици у нас нараства, а високият й дял в селското стопанство е другият основен фактор за появата на резистентност. Една от причините за увеличаването на въпросната резистентност у нас е употребата на евтини антибиотици, допълни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Независимо, че благодарение на антибиотиците средната продължителност на живота се е увеличила с 20 години, специалистите сигнализират, че прекомерната им употреба сред децата води както до промяна на чревната флора, така и до поява на астма, затлъстяване, артрит и болест на Крон, която засяга храносмилателната система.

Снимка: Дартс Нюз                 Информационна aгенция „Дартс Нюз“ ©