Home ЗДРАВЕ Здраве Всяко второ дете с риск от психичен проблем

Здраве Всяко второ дете с риск от психичен проблем

97
0

/КРОСС/ Ситуацията с психичното здраве на децата у нас е повече от тревожна. Това стана ясно по време на кръгла маса, посветена на проблема и проведена в Деня на детето в София. В събитието се включиха представители на Министерство на здравеопазването, неправителствени организации, водещи български психиатри, училищни психолози и университетски преподаватели. Според проучване, направено през 2011 г. в рамките на международния проект „Здравето на децата в Европа“, всяко второ дете на възраст между 6 и 12 години в София град и област е в риск от психично-здравeн проблем. Анкетирани са 1385 хлапета на възраст между 6 и 12 години, както и 1081 родители и 1267 учители. Изследването показва, че 5% от децата вече са с проявено психично страдание и имат нужда от специализирана намеса, пише „Стандарт“.

При 53% от тях експертите открили склонност към психично-здравни проблеми, която се нуждае от навременна намеса. Кръглата маса на тема „Перспективи и предизвикателства към грижата за детското психично здраве“ насочи вниманието към актуалните постижения и предизвикателства на психиатричната грижа за деца и младежи и очерта възможности за промяна на грижата у нас. Специален гост на събитието бе д-р Фади Хадад, американски специалист по детска и юношеска психиатрия, който представи опита си в развитие на политики и практики за спешна психиатрична грижа за деца и младежи в щата Ню Йорк. Участието му е част от работното му посещение в България в подкрепа на специалисти, работещи с деца и младежи, което се осъществява по покана на „Фондация за децата в риск по света“ – България. По време на срещата с водещи български психиатри, училищни психолози и университетски преподаватели от цялата страна д-р Хадад изнесе лекция за начина на организация на услугите за психично здраве в щата Ню Йорк. След това се проведе дискусия и работа по конкретни казуси, поставени от българските специалисти, които бяха обсъдени и консултирани с участието на американския психиатър.

Като пример за добри практики от българска страна на кръглата маса бяха посочени проектите „Приятели на Зипи“ на фондация „Анимус“ и „Медико-психологически център за деца и юноши“- „Сдружение Дете и пространство“. „Приятели на Зипи“ е изградена от поредица илюстрирани разкази за едно насекомо – „пръчица“, наречено Зипи, и група малки деца – неговите приятели, които му помагат да се идентифицира като насекомо, да бъде разпознато и прието сред останалите въпреки своята „уязвимост“. Децата слушат и обсъждат проблемите от разказите и участват в забавни дейности – рисуване, ролеви техники, игри, различни интерактивни методи. Очакванията са, че това ще подобри не само социалния климат в класната стая, като помогне на децата да разбират своите чувства, да ги изразяват, да съчувстват и да откликват емоционално, но също така ще подобри и техните постижения в обучението. Към момента този добър модел се прилага в училищата и детските градини в 27 държави в Европа, Северна и Южна Америка и Азия. Опитът в различните държави показва, че „Приятелите на Зипи“ е ефективна при малките деца, независимо от тяхната раса, пол, културни различия и социален статус.

Друг хубав пример за добра практика в борбата за детското здраве е проектът „Медико-социален център за деца и юноши – Сдружение „Дете и пространство“. Причините за стартиране на проекта е нуждата на родителите от консултации със специалисти относно затрудненията си при отглеждането на децата, както и неразпознатото от общността и институциите психическо страдание. Мобилната работа на екипа от Медико-психологическия център е от силно значение за домовете, където няма възможност да се осъществяват нужните грижи за деца с подобни проблеми, поради недостига на специалисти. След приключване на проекта центърът ще получи необходимата финансова подкрепа и ще продължи да функционира от 1 юли като център за социална рехабилитация и интеграция на деца с психични разстройства.