Home ЗДРАВЕ Хепатит С вече се лекува на 100%, но от 10 хил. заразени...

Хепатит С вече се лекува на 100%, но от 10 хил. заразени в България, само 10% знаят

120
0

/КРОСС/ Финансовите проблеми, свързани с елиминирането на хепатит С в страната, са твърде големи, защото новите терапии са безспорно скъпи. Но за сметка на това много ефикасни, защото излекуването от тази коварна болест стига 95-100%, което не сме постигали при нито едно подобно заболяване.

България стои достойно на картата на Европа по отношение на борбата с хепатит В и С. Може да се каже, че следваме тенденциите по света- да, с известно закъснение, но то е пренебрежимо малко. Здравната ни политика към хроничните вирусни хепатити е на добро европейско ниво.

На лечение от хепатит С, минали през Здравната каса за 2015 г., са били 539 души, което е сравнимо с болните в останалите страни в Европа, съотнесено към броя на населението.

Нямаме точно епидемиологично проучване, но ако се направи екстраполация от други данни, у нас има около 110 000 души,заразени с хепатит С. От тях само 10% знаят, че имат този вирус. А годишно от тях са на лечение 0.3-0.5% от общото число болни. Това е т.нар. обърната пирамида, която е характерна за целия свят.

За щастие, вече имаме начина и средствата да откриваме и лекуваме това заболяване, практически независимо от стадия, на който се намира то. Основният проблем да се лекуват толкова малко хора на фона на голямото число заразени е в превенцията. Липсват ни национален хепатитен план, липсва и национална стратегия, които вероятно ще се съставят в скоро време, не без помощта на дискусии и кръгли маси по темата. Но ,както казват мъдрите- по-добре късно, отколкото никога.

Проф. д-р Крум Кацаров, председател на Българското дружество по гастроентерология.

Днес той изнесе един от докладите по време на кръглата маса в НС на тема: „Елиминирането на хепатит С- мисията възможна“, неговият анализ бе посветен на финансовите и социални измерения на проблема.

Текст и снимка: БГНЕС