Home НОВИНИ Всеки втори инвалид у нас – с кола

Всеки втори инвалид у нас – с кола

126
0

Всеки втори инвалид у нас е с кола. Инвалидните винетки, които са предоставени на дирекция „Социално подпомагане“, са 209 320 при общ брой на българите с намалена трудоспособност от 439 хил. души.

От началото на годината стикерите, раздадени на хора с увреждания, са с 20 540 повече спрямо миналата година. Това сочат данни на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), предоставени на „Монитор”. Общата им стойност е 20,304 млн. лв. За сравнение в първите 7 месеца на 2015 г. дадените винетки са били 188 780, като стойността им е била 12,648 млн. лв., сочат още данните на АПИ. И тази, и миналата година всички раздадени стикери са годишни.

Най-много безплатни винетки за леки коли са предоставени в областите София, Пловдив и Варна.

Броят на молбите за получаване на стикер се увеличи значително

още в края на 2015, когато стана ясно, че годишните винетки поскъпват от 67 на 97 лв. Право на безплатни стикери имат лицата над 50% намалена работоспособност и семейства с деца с увреждания, при положение че в талона на автомобила е вписано името на детето. Стикер могат да получат и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. Има обаче ограничения за автомобилите, които могат да се движат с инвалидна винетка. Според регламента стикер се дава за лек автомобил с обем на двигателя до 2000 куб. см и с мощност до 117,64 Kw (160 конски сили).

Повече от 73 млн. лв. е ръстът в приходите от винетки за първите 6 месеца на годината спрямо същия период на 2015 г. Това показват данни, посочени в писмен отговор на регионалния министър Лиляна Павлова. Според информацията за периода януари- юни 2016 г. постъпленията са 239,355 млн. лв., а за тези месеци година по-рано са достигнали 165,921 млн. лв.

Увеличение има и в броя на продадените стикери. За 6-те месеца на 2016 г. купените винетки са 3,142 млн., а за същия период на миналата година са 3,023 млн., или се отчита нарастване с повече от 118 млн.

Заради изтичането на валидността в края на януари всяка година най-много стикери се продават през първото тримесечие на годината. За периода януари – март 2016 г. са пласирани повече от 2,176 млн. винетки за над 201,298 млн. лв., пише още в документа. За същия период на 2015 г. продадените винетки са 2,130 млн., на стойност 141,015 млн. лв.

Само преди седмица пътната агенция установи недостиг на месечни винетки

Причината е, че те са изкупени от пътуващите през страната ни от и за Западна Европа турски гастарбайтери, които ги предпочитали пред седмичните. Комшиите взимат повече месечните за 15 евро вместо 7-дневните, струващи 8 евро. От пътната агенция увериха, че необходимите допълнителни количества от 20 000 месечни стикера ще бъдат отпечатани и доставени в разпространителската мрежа.

4000 нови инвалиди след катастрофи за година

Годишно над 4000 души стават инвалиди за цял живот в България  следствие на пътнотранспортни произшествия. Това каза в интервю за БТА председателят на Съюза на инвалидите в България Красимир Коцев. Общо хората с намалена трудоспособност у нас са 439 хил., като толкова са получаващите инвалидни пенсии, сочат данни на организацията. Според Коцев диабетът е сред водещите фактори за инвалидизация, като регистрирани диабетици в страната са над 450 хил. По думите му в последно време силно нарастват заболяванията на сърдечносъдовата система и други вътрешни органи.

Законът за устройство на територията и разработената към него Наредба за архитектурен достъп на хората с увреждания отговарят на европейския регламент. Те обаче се прилагат частично в повечето общини или въобще не се прилагат, твърди Коцев. Той твърди, че  масово аптеките все още са недостъпни за инвалиди с колички или хора с тежки увреждания на крайниците. Често пъти и в самите служби за социално подпомагане се влиза трудно. По думите му повечето театри, кина, галерии и други културни развлечения остават блян за инвалидите, без да се отчитат естествените им човешки потребности.
Нископодовите автобуси масово отсъстват, с изключение на София и още няколко града, коментира още Коцев.

Автор: klassa.bg