Home НОВИНИ Бъбречни заболявания сред децата заради мръсни тоалетни в училищата

Бъбречни заболявания сред децата заради мръсни тоалетни в училищата

120
0

Близо 15 процента от децата у нас страдат от бъбречни заболявания, заради нередовно ползване на тоалетните в училищата. Често хигиенните условия в тях са лоши и децата не желаят да ги посещават. Това признаха лекари по повод Деня на тоалетната, който се отбелязва в цял свят по препоръка на Световната здравна организация.

През последните години все по-често млади хора страдат от бъбречна недостатъчност. Причина за това сериозно заболяване е нередовното посещение на тоалетна още от ранна детска възраст. Обикновено след като излязат сутрин от дома си, децата ходят в тоалетната чак когато се приберат у дома.

Пред БНТ доц. д-р Анелия Буева- нефролог, национален консултант по детски болести, обясни: „Когато не се използва редовно и както трябва тоалетната, а това е масово в учебните заведения то тогава инфекциите на бъбреците са много често срещани, а в в детска възраст бъбреците са органи, които растат заедно с организма и когато са болни те остават малки“.
Близо 40 процента от училищните тоалетните у нас са отблъскващи. Във варненското училище „Васил Друмев“ има подобен проблем. Там от години тоалетните не са ремонтирани-децата не искат да ги ползват и се въздържат по цял ден. До скоро училищното настоятелство се е надявало да получи пари за ремонт от държавната хазна.

„През последните години сме на дефицит и не можем да си позволим за нас подобен лукс, надявахме се на проект от Министерството на образованието, но той се отнасяше само за държавните училища“.
Сега се надяват на помощ от общината, каза Красимир Димитров, директор на ОУ „Васил Друмев“- Варна.

„Всяко едно училище ако има проект би могло да бъде включено в капиталовата програма на Общината за съответната бюджетна година.“

Проблемът с лошите условия в училищните тоалетни е трудно решим. Затова, казват лекарите, е важно родителите да обяснят на децата защо трябва да ползват тоалетната редовно. Независимо дали им е комфортно или не.

Снимка: КРОСС                         /КРОСС/