Home НОВИНИ Гражданите на ЕС живеят по-дълго, но с влошено здраве

Гражданите на ЕС живеят по-дълго, но с влошено здраве

136
0

Хроничните заболявания костват на европейските икономики 115 млрд. евро всяка година и причиняват над половината от случаите на ранна смърт, твърди нов съвместен доклад, Health at a Glance: Europe 2016, на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Европейската комисия (ЕК), цитирани от EurActiv.com.

Докладът посочва, че докато средната продължителност на живота в момента е достигнала рекордните 80+ години, което е ръст от шест години в сравнение с 1990 година, това не винаги отговаря на броя на годините пълноценен живот без тежки заболявания. Съществуват също така огромни различия между държавите, както и вътре в отделните обществени групи на европейските страни.

Различията в продължителността на живот очертават очевиден разлом между най-необразованите и най-образованите граждани на ЕС, както и между най-бедните и най-богатите. Друг вододел са, разбира се, и отделните държави.

Средно в цяла Европа продължителността на живот на хората с най-ниско образователно ниво е седем години по-малка от живота на най-образованите. Този разлом е най-голям в Централна и Източна Европа и се отнася особено за мъжете.

Междувременно някои държави, включително и Великобритания, Ирландия и определени държави в Централна и Източна Европа – продължават да изостават по отношение на нивата на излекуваните от ракови заболявания.

Докладът призовава за „по-добро обществено здравеопазване и превантивни политики, както и за по-ефективна здравна грижа, което може да спаси стотици хиляди животи и да спести милиарди евро ежегодно в Европа“.

50 млн. души в ЕС са засегнати от хронични заболявания, като диабет, сърдечни заболявания, хронични белодробни заболявания и астма, а през 2013 над 1,2 млн. души са починали от лечими заболявания, посочват анализаторите.

Един от петима възрастни в Европа пуши, въпреки напредъка в намаляването на консумацията на тютюневи изделия. Приблизително същият брой употребяват алкохол.

Един от шест е с наднормено тегло, докато през 2000 проблеми с теглото е имал един на девет души.

„Допълнителни инвестиции в превенцията, заедно с мерки за улеснения за хората с увреждания, биха довели до значими икономически и социални ползи за държавите в Европейския съюз. Държавите членки към момента посвещават едва 3% от бюджетите си за здравно образование и превенция“, посочва генералният секретар на ОИСР Анжел Гуриа в своята реч при предствянето на новия доклад.

Междувременно, натискът върху здравните бюджети нараства, обществените нужди за нови и скъпи технологии, които предлагат по-добро и по-ранно диагностициране и лечение, растат, каза Гуриа.

Достъпът до здравна грижа също е важен фактор. Докато повечето държави в ЕС имат почти повсеместно покритие на здравните услуги, все още има и изоставащи държави, като Кипър, Гърция, България и Румъния, където над 10% от населението са нямали покрити здравни разходи през 2014.

Автор: ПИК