Home НОВИНИ Няма да има връщане на пръстовия идентификатор в болниците

Няма да има връщане на пръстовия идентификатор в болниците

111
0

/КРОСС/Няма да има връщане на пръстовия идентификатор при постъпване в болница, обяви здравният министър Илко Семерджиев. Той коментира и постигнатата договореност между Българския лекарски съюз и Националната здравно-осигурителна каса по новия рамков договор в здравеопазването за тази година, според който се премахват лимитите за финансиране, а бюджетите на здравните заведения ще са тримесечни:

Ако се прескочи 3-процентовата граница, започва намаляване на цените на онези клинични пътеки, които са направили преразходите. Това не означава, че се намаляват обемите. Напротив, това ще бъде механизъм с авторегулация на стойността на всяка една клинична пътека. За целта пациентите ще получават персонализиран финансов отчетен документ, за да знаят какво точно се е случвало с тях и на каква стойност.

Отпадат и лимитите за направления и листата на чакащите.

В извънболничната помощ бюджетът е увеличен 13 млн. лева, а в специализираната извънболнична помощ – с над 14 млн. лева, заяви Семерджиев.

„Заварихме 509 млн. лева дългове на болниците. Дълговете на държавните болници бяха 417 млн. лев, от тях 150 млн. просрочени. 150 млн. лева са дълговете на общинските болници- от тях 42 млн. лева с просрочие“, съобщи той.

По думите му средният месечен разход за болнична помощ е на 133,2 млн. лева или около 400 млн. лева на тримесечие. „Има механизми за контрол на разходите и нов начин на остойностяване на дейностите. Пациентите ще получават документи за разходите направени за тяхното лечение“, каза още Семерджиев.
Копирано от standartnews.com