Home ЗДРАВЕ Дарение осигури първата детска линейка в България

Дарение осигури първата детска линейка в България

104
0

Хора даряват специализирана линейка за новородени и деца на спешната болница „Пирогов“. Първата детска линейка не е осигурена от държавата, а от дарения.

Две години усилена работа и една кампания, минала през изкуството на фотографа Велислава Каймаканова – Ножарова събират така нужните средства за закупуването и пълното оборудване на първата в България педиатрична линейка, съобщава БТВ.

Всичко започва с 40 фотографии на известни личности, които се включват в благородната кауза на Велислава и семейството й. Снимките са продадени на търг и със събраните пари се поставят основите.

От днес (31 май), ден преди Деня на детето, чисто новата педиатрична линейка ще заработи, за да накара пациентите да се чувстват спокойни и в безопасност. Тя ще обслужва новородени и деца до 18-годишна възраст. Шарена отвън, отвътре колата е снабдена с последно поколение медицинска техника, за да гарантира сигурността на малките пациенти, които досега бяха транспортирани рисково.

„Санитарният автомобил отговаря на всички изисквания за безопасност – има две носилки, едната е за кувьоз. Мониторът е нов, модерен, отразява всички показатели на малките пациенти“, казва д-р Десислава Кателиева.

„Всички сме превъзбудени, щастливи сме и най-вече сме горди, че дадената дума видя резултат и всичко, което сме обещали е факт“, споделя Велислава.

Организаторите се надяват, че с доброто си дело ще вдъхновят и други да помогнат.

Снимка: КРОСС               /КРОСС/