Home ЗДРАВЕ Губим по един диабетик на всеки 7 секунди

Губим по един диабетик на всеки 7 секунди

128
0

Повече от 387 млн. души, т.е. всеки 12-и човек на света страда от диабет и близо половината от болните не подозират това, сочат данни на Международната диабетна федерация. Статистиката показва също, че в последните години на всеки 7 секунди по света е умирал по един човек от диабет. В България броят на хората с диабет на възраст между 20 и 79 години е над 500 000, като много от тях не подозират за наличието на заболяването. Освен това медиците обръщат внимание и на стряскащата долна възрастова граница, която тенденциозно пада все по-надолу.

Около 45 на сто от българите никога не са си правили изследване за диабет въпреки препоръката подобен преглед да се извършва всяка година. Като първи симптоми на заболяването българите припознават силна жажда, трудно заздравяващи рани, отпадналост и умора. Според около 70% от анкетираните основен фактор за отключването на диабета е стресът в ежедневието. Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични такива при двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години.

Повечето от тях обаче са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини предимно в областта на корема. Другите симптоми могат да включват: непрекъсната умора, трудно заздравяващи рани и генитални инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.

Децата и младите хора обикновено се разболяват от диабет тип 1, при който панкреасът не произвежда достатъчно инсулин. Вторият тип на болестта, когато организмът усвоява неправилно инсулина, е характерен за пациенти на средна възраст и възрастни хора. Панкреасът при тях произвежда много инсулин, но рецепторите не го възприемат. Поради това тази глюкоза не попада в клетките и не се преработва, а остава в кръвта. В организма се развива нечувствителност към инсулина – инсулинова резистентност, и нивото на кръвната захар се повишава. Излишният инсулин води до увеличаване на теглото и натрупване на килограми, което още повече засилва нечувствителността към хормона – кръгът се затваря.

Снимка: ПИК               Автор: ПИК