Home ИНСТИТУЦИИ Държавата ще финансира инвитро процедури на всяка нуждаеща се жена

Държавата ще финансира инвитро процедури на всяка нуждаеща се жена

155
0

Държавата ще финансира инвитро процедури на всяка нуждаеща се жена. Не говорим за брой опити, защото би било нечовешко институция да принуждава жените, които не могат да имат деца по биологичен път, да се подложат на безкрайна стимулация на яйчниците, заяви зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков на извънредна пресконференция в МЗ.

Той направи и следната забележка: Неприятно е да се търсят зрители и читатели с гръмки заглавия като „няма лимити, но всъщност лимити има“. Това показва неразбиране на направеното от правителството, а подобни действия засягат не министерството и правителството, а хората с репродуктивни проблеми.

С безлимитността ще бъдат постигнати два ефекта: първо – повече двойки ще получат възможността да се възползват от финансиране на инвитро с обществени средства, и второ – значително ще се съкрати времето на чакане – ако сега двойките чакат около година, прогнозите са този срок да бъде сведен до 2-3 месеца.

Зам.-министър Ненков обясни, че с промените в проекта на Постановление за създаване на Център за асистирана репродукция всяка одобрена от ЦАР пациентка ще получи осем шанса да има свое дете (четири трансфера на замразени ембриони и четири на свежи), за което ще плати държавата. Досега жените страдащи от безплодие имаха право на три опита.

Стремежът на МЗ, в изпълнение на правителствената политика за справяне с демографската криза, е максимално да улесни всички двойки с репродуктивни проблеми в опитите им за преодоляване на безплодието.

Снимка: ПИК               Автор: ПИК