Home ЗДРАВЕ За 95% обхват на ваксината срещу морбили настоява главният инспектор

За 95% обхват на ваксината срещу морбили настоява главният инспектор

137
0

/КРОСС/ Морбили остават основната причина за детска смъртност, според доктор Скендер Сила, представител на Световната здравна организация (СЗО) за България. Трябва да се имунизира всяко дете, посочи Скендер, цитиран от news.bg, като настояването му е за 95% обхват на ваксината.

В ЕС няма полиомелиолит, намалени са чувствително и други заболявания. Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова изрази задоволството си, че имаме достатъчно ваксини и имунизационния календар у нас се изпълнява.

Главният държавен здравен инспектор доктор Ангел Кунчев разби митовете колко е зле имунизационния ни календар. Пловдив, Пазарджик и Монтана са областите с най-високо разпространение на морбили през март-юли 2017. Този вирус „каквото намира – разболява“.

Следващият такъв тежък вирус е на холерата. Морбилите са най-инфекциозното от всички инфекциозни заболявания, посочи доктор Кунчев. 90% от болните деца нямат имунизация или имат непълна имунизация, подчерта той. От началото на 2017 случаите на морбили в Германия са 860, а 6968 са случаите на заразени в Румъния. Над 4 000 са случаите в Италия.

Доктор Кунчев смята, че може да се постигне още по-добър обхват от поне 95%. Сега обхватът е 93%. Тази разлика била малка, но съществена, според него.

Кръглата маса „Съвременни предизвикателства в профилактиката на ваксинопредотвратимите заболявания“ е организирана от Българското сдружение по иновативна медицина и е под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването.

Представители на държавните институции, на съсловни професионални и пациентски организации, водещи специалисти и експерти дискутираха инициативите за достъп до първична профилактика на заразните заболявания в Европейския съюз, превенцията на пневмококовите заболявания и разпространението на коклюшната инфекция в България.

Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова обясни, че МЗ е силно ангажирано с ваксинопрофилактиката. Тя била задължителен елемент от здравната ни система.