Home НОВИНИ Между 25 и 45 дела за лекарски грешки се завеждат годишно

Между 25 и 45 дела за лекарски грешки се завеждат годишно

125
0

/КРОСС/ Над 2 200 000 е броят на хоспитализациите в болница всяка година. На този фон делата за лекарски грешки варират между 25 и 45 годишно. Жалбите до медицински одит са между 500-700 на година, каза по БНТ адвокат Мария Шаркова, която е направила изследване на съдебната практика по медицински дела от последните 10 години.

Шаркова коментира, че в България все още няма регистър на нежеланите събития в лечебните заведения и няма как да се съпостави броят на жалбите с общия брой на нежеланите събития, които ежегодно се осъществяват в лечебните заведения. Постепенно се увеличава броят на заведените дела през последните 5 години, което вероятно се дължи на по-добра информираност у пациентите, както и на повечето пациентски организации.

По думите й най-често пациентите водят дела заради твърдения за некачествени посоперативни грижи, неправилна диагноза или неправилно лечение. Много по-рядко дела се водят заради отказ от лечение или ненужно извършена манипулация.

Тя акцентира върху делът от 35% от делата, които се завеждат заради „лоша комуникация“. Сред рискови специалности са хирургията, акушеро-гинекологията, денталната грижа. От 240 разгледани дела за период от 10 години, 18% от тях са все още висящи. Всяко трето заведено дело от пациент е уважено в съда, показва изследването на адв. Шаркова.