Home НОВИНИ Българи с международно признание за лечение на инсулт

Българи с международно признание за лечение на инсулт

104
0

/КРОСС/ Лекарите от УМБАЛ „Света Анна“ в София получиха единствения засега в Югоизточна Европа Диамантен сертификат за лечение на инсулт.

Европейската организация по инсулти (European Stroke Organisation), връчила сертификата, предприе мащабна инициатива до края на 2019 година да осигури достъп до съвременно лечение на всички граждани на Европейския съюз. Когато една болница реши, че иска и може да провежда такова лечение под контрола на европейската организация, тя се регистрира в нейната мрежа и започва да изпраща ежемесечни отчети.

Неврологични отделения и клиники в България активно се включиха в инициативата и започнаха да отчитат своята дейност. Когато дейността им стане достатъчно голяма, представители на Европейската организация по инсулти идват на място и извършват одит на съответния център и издават сертификат.

Сертификатите са три степени – златен, платинен и диамантен, който е и най-високият. Диамантен сертификат нашата болница получи още при първия одит, каза доц. Росен Калпачки, ръководител на Клиниката по нервни болести към УМБАЛ „Света Анна“.

Критериите по които този сертификат се присъжда са времето за спешно поведение от момента на приемане на болния до започване на лечението, процентът болни, които подлагаме на новото лечение, в какво състояние и с какви лекарства ги изписваме, как работят съвместно екипите от различните звена и други подобни – чисто медицински и доста организационни, обясни доц. д-р Калпачки.

Годишно над 55 000 българи получават инсулт, като страната ни е на второ място в Европа по смъртност в следствие на тази диагноза.