Home НОВИНИ В Пета градска заработи супермодерен ядрено-магнитен резонанс

В Пета градска заработи супермодерен ядрено-магнитен резонанс

95
0

/КРОСС/ Комисията по здравеопазване проведе изнесено заседание в общинското лечебно заведение

Общинската Пета градска болница (МБАЛ) става конкурентна и на най-модерните лечебни заведения в България. В лечебното заведение вече има модерни апаратури, последен писък на технологиите. От броени дни там работи последно поколение ядрено-магнитен резонанс, с който може да се извърши преглед на цялото тяло само за 15 минути. Това съобщи общинският съветник и съпредседател на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев.

Той и колегите му от постоянната комисия по здравеопазване и социална политика на СОС проведоха изнесено заседание в Пета градска болница (Пета многопрофилна болница за активно лечение). Общинските съветници от комисията направиха и обиколка из отделенията и сами се увериха как работи новата апаратура и колко необходима е била за пациенти и лекари.

„Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към Столичния общински съвет полага сериозни усилия за общинското здравеопазване в София и превръщането му в модерно и конкурентно. С новите придобивки се надяваме, че столичани ще имат възможност да се лекуват адекватно и ефективно“, коментира инж. Славчев.

Пета градска болница е първата в България, в която има детски спирометър, който е за изследване на функционалния капацитет на белите дробове на пациенти над 2-годишна възраст.

Техниката струва над 30 000 лв., осигурени от кампанията „Българската Коледа“. Апаратът измерва количеството въздух, което преминава през дробовете на децата, като дава ценна информация за състоянието на белия дроб и бронхите при спокойно дишане. Това дава възможност на лекарите да поставят точна диагноза при белодробни заболявания като астма, емфизем, бронхиолит, хроничен бронхит и бронхиектазии.

С модерна водоочистваща система се сдоби и отделението по хемодиализа. „Апаратурата е купена със средства от Столична община и е необходима за апаратите за хемодиализа, които поддържат бъбречно болните пациенти“, допълни още инж. Симеон Славчев.