Home НОВИНИ Георги Михайлов: Пациентът трябва да бъде върнат в центъра на системата на...

Георги Михайлов: Пациентът трябва да бъде върнат в центъра на системата на здравеопазването

106
0

/КРОСС/ С предлаганата „реформа“ не се правят промени  в управлението на сектора

„С предлаганата „реформа“ в здравеопазването не става дума за промени в управлението и същността на сектора, защото през последните години здравеопазването се овъртя около понятията: търговски дружества и клинични пътеки, които в този си вид, нямат място в системата“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов пред БНР.

Той добави, че пациентът се е оказал в периферията на здравеопазването и всички частни и държавни болници са се устремили към печалбата. Народният представител каза още, че всичко това се е превърнало в една безобразна история, която е нарушила баланса между болнична и доболнична помощ.

„Световната здравна организация каза, че в цял свят болниците намаляват, а в България се увеличават, броят на хоспитализациите също се увеличава на годишна база, въпреки че населението намалява. Тези факти показват колко болна е здравната система и на този фон да ни се предлага дълъг разговор, когато тя е пред рухване и се нуждае от спешни мерки. Това е меко казано неприемливо“, заяви проф. Михайлов.

„Ние, от БСП, предлагаме системата на здравеопазването да влезе в синхрон с тази, на целия ЕС. Пациентът трябва да бъде върнат в центъра на системата на здравеопазването и да бъде обгрижван по начин, по който е нужен“, каза още Георги Михайлов. Той заяви, че трябва да се прекрати и практиката болниците да бъдат търговски дружества, както и заплащането на дейността им по клиничните пътеки, които създават тотален хаос.