Home НОВИНИ Д-р Стефан Константинов: Доста притеснително е в болница да има взрив

Д-р Стефан Константинов: Доста притеснително е в болница да има взрив

124
0

/КРОСС/ „Важно е да се разбере истината, за да се предотвратят и други такива случаи. В болница да има взрив, това е доста притеснително. Контролът в болниците е всякакъв и на всякакво ниво, но никой не е застрахован от инциденти“, каза пред БНР д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването.

В предаването „Нещо повече“ той подчерта, че в здравеопазването на страната ни е започнала една посока на тотална дезинтеграция и тотално равенство на лечебните заведения:

„С годините „Пирогов“ запази своето място на национален спешен център, но в нашето законодателство такива статути на болници няма. Добре е да помислим дали не е време да оценим всичко, което е било хубаво преди и е било грешно като действие. Моделът „Пирогов“ е важно да го има, да има държавна болница, която да гарантира такава помощ на населението… Но е важно да има няколко национални спешни центъра“.

Според д-р Константинов човешкият фактор е най-важният и ще става все по-важен:

„Особено в условия, в които сега берем плодовете на едно значително изтичане на болници и намиране на достатъчно мотивирана и класифицирана работна ръка. Хората могат да променят и системата, и финансовите резултати“.