Home НОВИНИ Експерт: Здравната система е остаряла по начина, по който е структурирана

Експерт: Здравната система е остаряла по начина, по който е структурирана

108
0

/КРОСС/ „Здравната система е остаряла по начина, по който е структурирана“. Това заяви д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. Той коментира проверките на прокуратурата в 7 болници, които бяха обявени в петък.

„Здравната ни система е много зле, отчитат го българите ежедневно – скъпа, необърната към пациента, липсва информация, не знаеш дали се прилагат съвременните стандарти. Система, която не е обърната към гражданите и пациентите. Система, в която нито хората имат доверие, нито лекарите са доволни“, коментира д-р Хасърджиев.

„Системата е остаряла по начина, по който е структурирана и се управлява. В държава, в която лечебните заведения са търговски дружества, не може за очакваме, че нещата ще вървят добре. Държавните болници имат модел на управление – при всяка смяна на властта се правят политически назначения и новите директори започват разчистване на сметки със старите“, коментира д-р Хасърджиев. „Държавата отдавна е доказала, че не е добър стопанин. Държавните болници боравят с обществен ресурс, а няма никакъв обществен контрол „, допълни той.

Що се отнася до проверките на прокуратурата, д-р Хасърджиев смята, че те ще покажат на обществото и управляващите, че повече така не може.

Освен за „Пирогов“, където прокуратурата казва, че ще работи приоритетно, защото ситуацията е най-тежка, ще бъдат проверявани и болниците в Попово, Бургас, Благоевград, Русе, Велико Търново и Кърджали. От повечето лечебни заведения предпочетоха да запазят мълчание, поне докато се появят подробности.

Директорът на болницата в Русе обаче коментира случващото се. Доктор Иван Стоянов твърди, че лечебното заведение е на печалба.

„Проверката е със задна дата“, заяви доктор Стоянов. Неизгодните договори били подписани при предишното ръководство на болницата, а самият д-р Стоянов заявява, че сам е сезирал прокуратурата.