Home НОВИНИ Имунологът: Има все повече доказателства, че коронавирусът е мултисистемно заболяване

Имунологът: Има все повече доказателства, че коронавирусът е мултисистемно заболяване

101
0

/КРОСС/ Има все повече доказателства, че коронавирусът е мултисистемно заболяване, засягащо много вътрешни органи. В част от случаите става въпрос за патологичен свръх имунен отговор, който най-вероятно започва в белия дроб, обяви пред Сутрешния блок на БНТ имунологът Велизар Шиваров. По думите му нашата имунна система работи и тя може да се справи и да изчисти вируса на COVID-19.

Образуването на антитела срещу този вирус е факт, но въпросът е доколко тези антитела защитават и доколко те могат да пречат той да се разпространява повече и повече. Това е много важно, защото само неутрализиращите антитела имат защитно действие при последващи инфекции и могат рано да отстраняват този вирус, ако той попадне в нашия организъм, коментира имунологът.

Според Шиваров не е ясно какво значение има така наречения Т-клетъчен придобит имунитет. Учените откриват Т-клетки, специфични лимфоцити, които могат да разпознават части от вируса при пациенти, които са преболедували COVID-19. Това има огромно значение при изработването на ефективни ваксини.

Теоретично заразил се и преболедувал коронавируса човек, не би трябвало да се заразява повторно, но не всички хора придобиват защитен имунитет.

Рано е да кажем кои го образуват и кои не. Може да се докаже с антителата на преболедували хора, дали наистина са неутрализиращи или не, но това изисква по-специални тестове, които предполагат отглеждането на клетъчни култури, нещо, което в България не се прави. Според имунолога има много подходи за създаването на ваксини срещу коронавируса.

Някои подходи разчитат повече на образуването на антитела, други разчитат на образуването на Т-клетъчен отговор. Трети подходи разчитат на вирусни частици – на вируси, които са идентични, но вече са умъртвени. Там се разчита, че с въвеждането на убития вирус в организма, той ще се справи. Доктор Шиваров изрази надежда, че за този коронавирус ще се направи ваксина, която да е ефикасна.

Бързото вкарване на такава ваксина в употреба, означава да има втора вълна. Тоест ние бързо да можем да изследваме тази ваксина в условията на съществува инфекция, коментира д-р Велизар Шиваров.