Home НОВИНИ Полицията разкри схема, с която са източени половин милион лева от НЗОК

Полицията разкри схема, с която са източени половин милион лева от НЗОК

113
0

/КРОСС/ Пловдивската полиция разкри схема за източване на над половин милион лева от Здравната каса. Парите са плащани от Касата за скъпоструващи лекарства, изписвани на фиктивни пациенти с параноидна шизофрения.

Арестувана е лекарка-психиатър от Пловдив, за която се предполага, че е в основата на схемата. Предстои да й бъдат повдигнати обвинения за измама и съставянето на фалшиви документи.

Вече са разпитани над 50 души, на които тя е изписвала лекарствата, като се е оказало, че те не страдат от заболяването, никога не са посещавали кабинета на въпросната лекарка, а една част от тях са били и в чужбина.

В хода на разследването ще се установява как психиатърката е стигнала до имената на тези хора, за да ги използва за фалшивите документи, които е представила на Здравната каса.

От аптеките лекарствата са взимани от подставени лица, а след това са били продавани на половин цена. Става въпрос за три вида лекарства депа, обясни районният прокурор Атанас Илиев, и допълни:

„Цената на една ампула от тези лекарства струва между 7 и 900 лева и тъй като те са така наречените депо-препарати, тоест с отложено действие, те се поставят чрез инжектиране веднъж на 15 или 30 дни. Тоест не говорим за един пациент, не говорим само за една ампула, а за провеждано лечение с такива ампули“.

При претърсване на различни адреси в Пловдив, Кричим, Първомай, Кърнаре и Фотиново са открити и иззети протоколи, заготовки за печати и компютърни конфигурации. Разследването продължава.