Home НОВИНИ Привикваме към антибиотиците, предупреждават и от СЗО

Привикваме към антибиотиците, предупреждават и от СЗО

120
0

/КРОСС/ Опасно нараства резистентността към антибиотиците. Антибиотиците за 70 г. са преобразили медицината. Но употребата им води до там, че част от микробите стават нечувствителни към прилаганите методи на лечение, това води опасност.

Може да стане така, че инфекциите, заплашващи пациентите да не могат да се лекуват. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести по повод седмицата за правилна употреба на антибиотици.

Той отбеляза също, че антибиотиците трябва да се изписват когато се лекува бактериална инфекция. У нас през последната година три пъти е увеличена консумацията на цефалоспорини. Спестяват се пари от болниците и се купуват евтини антибиотици.

Има свръхупотреба на цефалоспорини, защото са евтини. Припомняме, антибиотици от групата на цефалоспорини имат близка на пеницилините структура и сходен механизъм на действие.

Д-р Скендер Сила от Световната здравна организация (СЗО) заяви, че резистентността към антибиотиците опасно нараства. Антимикробната резистентност носи значителни икономически разходи. От антимикробна резистентност в ЕС са починали 25 000 души.