Home НОВИНИ Pfizer прави нова мощна ваксина срещу Covid-19, която се смърка през носа

Pfizer прави нова мощна ваксина срещу Covid-19, която се смърка през носа

135
0

/КРОСС/ От тази седмица в Обединеното кралство вече започва имунизирането срещу коронавируса с ваксината, разработена от Pfizer и германската компания BioNTech. Макар и с ефективност от над 95%, сред нейните неудобства е съхраняването в специални фризери при изключително ниска температура – под минус 70 градуса.

Във връзка с Pfizer испанският вирусолог Хосе Антонио Лопес разкри пред LaSexta Noche, че „фирмата работи с лиофилизирана ваксина (преминаване на продукта от твърдо в газообразно състояние), която със сигурност ще бъде поемана през носа, което е положителен момент, тъй като няма да е необходимо да се поддържа при екстремно ниски температури“. Този подход не е нищо ново – смъркане през носа на ваксина бе показано във филма „Зазаряване“ (Contagion) от 2011 г.

Лопес подчерта, че приемането на ваксината през носа „ще означава активиране на по-директната имунна система, която се задейства при заразяване с вируса“. По думите му поради това „със сигурност имунният отговор може да бъде по-мощен“.

Освен това експертът обясни колко лесно ще бъде съхраняването и транспортирането на такава ваксина, която е в твърдо състояние: „Транспортът и консервацията му ще бъдат по-лесни, тъй като се съхраняват лиофилизирани, ресуспендират и ще бъдат въведени през носа“

По отношение на нейната ефективност той посочи, че „не е известно за колко време ваксината ще ни защити, но това, което знаем, е, че ще ни защити поне толкова дълго, колкото е по време на клиничното изпитване. За да знаем дали ще ни защити за 6 месеца, трябва да изчакаме шест месеца“, уточни Хосе Лопес.